Betalingswijze in Kenia

Overgang van PIN-pas naar M-pesa betalingen.

Vanaf de oprichting van de Mtwapa Stichting in 2006, hebben wij aan al onze studenten een bankpas gegeven van onze bank.

De eerste jaren was dit de Postbank. We betaalden toen alleen de bankpas. Verder was alles gratis.

 

Enkele jaren geleden is de Postbank overgenomen door de ING. We moeten nu voor alle handelingen betalen. Dit betekent dat we per bankpas op dit moment ongeveer 60,- per jaar betalen.

 

Hier komen de kosten van het opnemen van geld via de pinautomaat in Kenia bij, die sterk zijn gestegen. We betalen nu per opname aan de ING 2,25.

De Keniaanse banken brachten tot voor kort geen kosten in rekening. Per 10 september 2014 brengen de Keniaanse banken echter Ksh 390 per transactie in rekening. In euro’s is dit ongeveer 3,50. Per opname betalen we nu dus ongeveer 5,75.

 

Bovendien heeft de ING bank per 1 augustus 2014 zonder aankondiging het boekhoudsysteem dusdanig aangepast, dat het voor ons veel tijdrovender is geworden de mutaties te verwerken.

Dit en de opnamekosten hebben ons er toe gebracht om op het aantal ING rekeningen terug te brengen tot twee.

Onze hoofdrekening NL46 INGB 0005 0900 43 blijft bestaan. De tweede rekening is de rekening waar wij geld op storten waar onze fieldassistant Mose Salim gebruik van maakt om de schoolgelden en alle bijkomende kosten in Kenia van te betalen.

Voor opnemen van geld door onze studenten en de betalingen door onze fieldassistant gaan we gebruik maken van het M-pesa systeem (M=mobiel, pesa is Swahili voor geld). Dit is een door telefoon provider Safaricom geďntroduceerd systeem van betaling per mobiele telefoon.

Je moet je aanmelden bij M-pesa als gebruiker. Je krijgt dan een gebruikerscode. Vanaf dat moment is het mogelijk naar elke andere aangemelde mobiele telefoon geld over te maken of te ontvangen. In iedere plaats zijn een of meerder M-pesa kantoortjes waar je geld op je telefoon kunt laten zetten of uit laten betalen. Dit systeem maakt het mogelijk om zonder geld op zak aankopen of betalingen te doen. Het is voor onze fieldassistant mogelijk met dit systeem alle schoolgelden over te maken naar de bank van de school. Onze studenten kunnen er hun reis- en zakgeld mee ophalen. De transactie kosten zijn heel erg laag.

Het overmaken van bijvoorbeeld 600 van de ene abonnee naar de andere kost 1,- Voor onze studenten gaat het meestal om 50,- per maand. Kosten 0,50. ( was sinds kort 5,75) De besparing schatten we op ca. 600,- per jaar.

Half december 2014 worden de overbodige rekeningen opgezegd. In Kenia gebruiken we vanaf dat moment uitsluitend M-pesa.

 

Klik hier voor meer informatie over M-pesa.

 

Waarvoor en waarom maken wij ook gebruik van M-pesa?

Klik hier voor het hele artikel